Dry needling – Fysiotherapie Larink – Enschede

Dry needling

Dry needling

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie waarbij er een dun naaldje in de spier wordt gebracht om deze te laten ontspannen. Op deze manier kunnen zogenaamde ‘triggerpoints’ in spieren effectief behandeld worden.

Een triggerpoint is een soort knoop in de spier die lokale drukpijn en een uitstralende pijn in een bepaald gebied kan geven. Een triggerpoint kan ontstaan door een acute overbelasting zoals een verkeerde beweging of een ongeval, of door een chronische overbelasting zoals een verkeerde (werk)houding of repeterende bewegingen.

Bij dry needling wordt er gewerkt met 1 naaldje dat bewogen wordt in de spier om de triggerpoint te laten ontspannen. Dit moet niet verward worden met acupunctuur waarbij meerdere naaldjes in het lichaam geplaatst worden en daar even blijven zitten om de enegiebanen in het lichaam weer in balans te krijgen.

Het inbrengen van het naaldje wordt in principe niet gevoeld. Als de triggerpoint wordt aangeprikt spant de spier zich kort aan wat een soort kramp gevoel veroorzaakt.

Na-reacties kunnen een lichte vorm van spierpijn, een zwaar gevoel in de behandelde spieren of een kleine blauwe plek zijn.